Katalog
Nedladdning
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Det fina med sheasmör

Skrivet av Georgina Koomson (höger),  grundare av Women's Sheasmör Projekt, Norra Ghana.

För mig är sheasmöret mirakulöst, inte bara det faktum att det är naturens egen super kosmetik (det har utmärkta mjukgörande och anti-åldrande egenskaper, erbjuder naturliga UV-skydd, det är en anti-inflammatorisk och anti-irriterande produkt med rätt balans av essentiella fettsyror och en generös dos av vitamin A och E), men att denna enkla produkt förmår forma livet för över 200 kvinnor på landsbygden i norra Ghana som skördar och bearbetar organiskt sheasmör, på ett rättvist handels grundlag, Fair Trade.

Jag började jobba med kvinnorna i ett nätverk av små byar i norra Ghana under 2003 för att ge dem en möjlighet att marknadsföra denna mycket önskvärda handelsvaran innanför skönhetsindustrin, på ett sätt som kommer att ha en dramatiskt positiv inverkan på deras livsstil. Kvinnorna har gått från att producera 500 kg av sheasmör årligen  upp till 20 ton sheasmör var sjätte vecka!

I reella termer innebär detta att kvinnor kan tjäna tillräckligt med pengar för att försörja sin familj, skicka sina barn till skolan och i vissa fall, bygga sina egna hem. I sann anda av rättvis handel och att en del av vinsten återinvesteras tillbaka in i samhället. Det finns nu ett daghem och en skola för barnen och mer sofistikerade produktionsanläggningar. Inte att förglömma en förnyad känsla av stolthet, värdighet och självständighet - något som pengar inte kan köpa!

Vi arbetar för närvarande tillsammans med de ekologiska företaget Green People som vi har levererat sheasmör till sina kosmetiska produkter i över fem år. Vi arbetar tillsammans för att fastställa andra områden av behov inom vår sheasmör produktion så att Green People och dess kunder kan investera i samhället, och skapa en relation byggt på ömsesidig förståelse av kvinnor, män och barn.

Denna öppna, ärliga och direkta inställning till verksamheten har haft en enorm inverkan på detta hårt arbetande samhället som nu kan skörda frukterna av deras arbete. De förstår hur de tillsammans har mycket större makt och företagens potential än som individer - kärnan i en kooperativ affärsmodell.

Det har inte gått som på räls för att uppnå den produktion som vi nu kan erbjuda. Det har varit, och fortsätter att vara, massor av hinder på vägen, men eftersom vi ser ett växande intresse för produkter som inte bara är ekologiska utan ocjså ”Fair Trade, vet vi att denna mirakel ingrediens verkligen ger en touch av magi och äkta möjlighet till våra vackra damer i norra Ghana.

Naturlig hudvård featuring sheasmör

Sheasmör används i många Green People produkter:
• Body Bliss
• Brightening Exfoliator
• Hydrating Cleanser
• Sugar Scrub
• Oy! Cleanse & Moisture
• Mother & Baby Moisturiser
• Hydrating Body Lotion
• Soft Self Tan

Sheasmör finns även i de nyligen omformulerade Organic Hommes utbud av herr produkter:
• Scrub it Exfoliator
• Cooling Down Moisturiser
• Aktive Fix Repair Serum
• Stay Cool Deodorant