Katalog
Nedladdning
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Kemiska blandningar i fokus

Europarådet har kallat in Kommissionen för att se över lagstiftningen kring toxiska kemiska blandningar/mixer.

Några blandninger av kemikalier ger en synergieffekt, dvs. när  dem blandas leder kombinationen till en ännu större giftighet än vad varje kemisk substans hade gjort var för sig.

Idag tar inte den gällande lagstiftningen hänsyn till detta utan ser endast till risken för varje individuell kemisk substans.

En talesperson för University of London School of Pharmacy säger: "Den vanliga kemisk-på-kemisk värderingen löper risk för undervärdering av faran. Individuellt ger inte kemikalier framträdande mätbara effekter på mycket låga nivåer men när du kombinerar dem kan du få en betydande blandningseffekt."

Talespersonen fortsätter med att ge exempel på en specifik svampdödare som är känd för att ha en endokrin-förstörande effekt och som verkar vara inom säkerhetsmässiga ramar. Men då testet inte tar hänsyn till liknande effekter från andra skadliga ingredienser kan effekten undervärderas.

Talespersonen hoppas att det kan finnas ett snabbare sätt att fastslå hur kemikalier interagerar än att testa alla miljoner möjliga kombinationer. Han genomför en studie för att försöka förutspå utfallet av olika kombinationer genom att modellera med olika satser.

Detta ämne är något som har bekymrat Green People i många år och vi välkomnar att det nu har tagits upp europeisk nivå.

Vi använder bara ingredienser som vi säkert vet är trygga att använda och inte giftiga.

Se vår naturliga hudvårdsserie här.