Katalog
Nedladdning
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Ekologisk kräm - ekologisk hudvård

Vad är ekologiskt?

Fler och fler av oss går över till att äta ekologiskt och använder naturliga kosttillskott. Men det är färre som överför samma resonemang till sitt användande av ’naturliga’ eller ’ekologiska’ hudvårdsprodukter. De flesta köper fortfarande de vanliga märkena utan att överväga vad de innehåller.

Inom loppet av de senaste 50 åren har det kommit ett femsiffrigt antal nya kemikalier på marknaden. Vi tar upp ett stort antal av dessa ämnen från mat, hygienartiklar och miljö. Det är inte bara faran från de enkla kemikalierna som väcker oro utan också synergieffekterna av blandningen, "cocktailen" av kemikalier. Just nu är det ingen som har överblick över konsekvenserna av vad de olika syntetiska ämnena för med sig. Två konserveringsmedel kan till exempel vara tusen gånger mer potenta och skadliga när de förekommer tillsammans än om de används var för sig.  

Använder du en äkta ekologisk kräm?

Det är inte lätt att vara en grön konsument. Det finns många så kallade ”naturliga”, ”rena” och ”ekologiska” hudvårdsprodukter på marknaden. Men problemet är att det kan vara ett otal av olika kemikalier i sk. naturliga hygienartiklar och många av dem är syntetiska.

Det finns ännu ingen lagstiftning inom EU om ekologisk certifiering av kosmetika och hudvårdsprodukter. De existerande standarderna för ekologi i EU gäller enbart mat- och dryckesvaror men flera kontrollorgan har etablerat sina egna standarder. Om du vill vara säker på att du köper "äkta" ekologisk hudvård bör du gå efter de ekologiska symbolerna från de erkända instanserna.

Green People erbjuder ekologisk naturkosmetika av högsta kvalitet. Vi har vunnit åtskilliga priser och våra ekologiska kvalitetsprodukter har varit på marknaden i över 10 år. Du kan välja mellan rengöringskrämer, ansiktsmasker, dag- och nattkrämer, skrubb, brun-utan-sol, cellulitkrämer, serum och mycket mera. Våra produkter är anpassade till mycket känslig hud och kan användas av alla hudtyper inklusive torr och fet hud, samt problemhud med tendens till eksem och psoriasis.

Alla Green Peoples naturliga, ekologiska produkter är helt fria från parabener, lanolin, parfym, konstiga färgämnen och alkohol. Våra produkter är inte testade på djur och innehåller inga animaliska ingredienser.

Visste du...? Anhopning av giftämnen

Syntetiska kemikalier amvänds för framställning av billiga hudvårdsprodukter, som i första hand verkar behagliga på huden men som inte bidrar till att vårda huden. I stället belastar kemikalierna din kropp. Många kvinnor använder 10-15  olika produkter om dagen. Upp emot 60 % av kemikalierna som kommer i kontakt med din hud kan hamna i blodet. Du kan i princip absorbera upp till två kilo syntetiskt framställda kemikalier om året!

Ekologisk märkning

Om en vara har ett ekologiskt märke betyder det att varan är godkänd enligt särskilda stränga standarder. Det garanteras att vi har använt ekologiska ingredienser i de naturliga hudvårdsprodukterna, där det varit möjligt, och att alla ingredienser är miljövänliga (nedbrytbara) och utan genetisk modierade ingredienser (GMO).

Miljömärkerna Svanen och Bra Miljöval tar tyvärr inte höjd för produktens innhåll av ekologiska ingredienser och kan därför inte liknas med en ekologisk certifiering.

Det finns möjligheter för certifiering i flera olika länder, t.ex. Soil Association och OFF (Organic Food Federation) i England, Ecocert i Frankrike, och USDA i USA.

I Tyskland använder flera producenter BDHI märkning, som garanterar kunden att varan är naturlig, men det är inte en ekologisk certifiering.

Om en ekologisk kräm eller naturlig kräm  inte är certifierad, finns det dessvärre inga gränser för vad producenten kan skriva på själva produkten. Du har som kund ingen chans att veta om en så kallad ”ekologiskt” schampo innhåller mer än bara ett par droppar ekologi.

I Europa arbetas det för närvarande med en gemensam standard baserad på Ecocert och Soil Association nuvarande standarder.

På certifierade ekologiska hudkrämer och andra produkter kan ordet ekologisk endast användas om det är minimum 95 % ekologiska ingredienser i varan. Om det är mindre än 70 % ekologiska ingredienser  skall det stå framställt med xx % ekologiska ingredienser.

Ecocert skiljer sig från engelska standarder och tillåter certifisering av ekologiska hud- och hårprodukter med bara 10 % ekologiska ingredienser.

I Sverige har vi för närvarande ingen gemensam ekologisk certifiering av kosmetika. Så tills vidare måste vi använda oss av de utländska standarder som finns nämnt här ovan. Titta alltid på produktens ingredienslista, här uppges hur ekologisk produkten verkligen är.