Katalog
Nedladdning
 
Visa, Visa Delta, Visa Electron, MasterCard, Maestro, Solo

Frågor

Se svaren på våra vanligaste frågor. Klicka på en fråga här nedan för att se svaret:

Generellt
Förpackning
Bionedbrytingsämne
Test på djur

Ingredienser

Solkrämer


Hur vet ni att kemikalierna absorberas av huden?

Fram tills nyligen har man trott att huden var en effektiv barriär som motverkar externa substanser från att tränga in i kroppen. Denna teori utmanades på 1960-talet när utvecklingen av läkemedlet DMSO visade sig transportera andra substanser genom hudbarriären och in i blodbanan.

Kemikaliers förmåga att absorberas av huden är nu allmänt accepterat och i vissa fall används det som en metod att medicinera. Ämnen som nikotin och kvinnliga hormoner medicineras nu rutinmässigt via hudplåster och absorberas lätt av kroppen. Studier har visat att de flesta ämnen kan absorberas av huden och att upp till 60% av alla ämnen som används på huden kan tränga in i kroppen på detta sätt.

Tillbaka till frågorna

Varför används glycerin i några av era hudvårdsprodukter?  

Glycerin produceras under tvålproduktion och har flera värdefulla egenskaper i hudvårdsprodukter. Främst är det en humektant vilket innebär att den hjälper till att behålla fuktigheten i krämer.

Den första kända handkrämen gjordes av lika delar glycerin och rosenvatten. I tillägg är glycerin ett mjukgöringsmedel, som innebär att huden känns mjukare och smidigare och bidrar till att reducera mängden rynkor. Detta uppnås dels genom att huden beläggs med ett tunt lager av fett vax och dels genom att reducera vattenförlusten från huden. Glycerin är också ett lösningsmedel och hjälper olika ingredienser som används i många krämer att blanda sig.

Tillbaka till frågorna

Är all glycerin extrakt från vegetabiliska källor? 

Glycerin produceras genom att man tillsätter alkalier till fett och fasta oljor. Det är en viktig biprodukt i tvålbranschen och kan produceras av nästan all slags fett, animalisk eller vegetabilisk. All glycerin som används i Green Peoples produkter kommer antingen från kokos- eller palmolja, och är garanterat av icke-animalisk ursprung.

Tillbaka till frågorna

Hur är solskyddsfaktorn (SPF) för solkrämerna beräknad?

För att ett solskydd skall kunna ge en viss solskyddsfaktor (SPF) måste den innehålla en eller flera filtreringsagenter som är godkända enligt europeisk lagstiftning. Lagstiftningen fastslår inte bara vilka ingredienser som kan användas utan anger också vilken procent varje ingrediens i den färdiga produkten innehåller för att den ska uppnå och kunna hävda ett givet skydd. Detta säkerställer att solskyddsprodukter gjorda av olika producenter med olika ingredienser kan jämföras på lika grunder.

Tillbaka till frågorna

Vilka aktiva ingredienser använder Green People som UV-filter i solkrämerna?

Green People använder två olika solskydd i solkrämerna. Den första är titandioxid, en naturligt vit mineral som fungerer som en reflekterende barriär mot UVA-strålning. Titandioxid är allmänt känt som icke-giftigt och trögt, och det är därför ett solskyddsmedel som är EU-godkänt.

Den andra ingrediensen är en extrakt från kanelblad med namn Isoamyl P-methoxycinnamate. Detta är effektivt mot UVB-strålning och är också med på EU:s godkända lista. Med hjälp av dessa två ingredienser kan vi erbjuda effektivt och naturligt skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

Tillbaka till frågorna

Vad är skillnaden på örtinfusion och blomvatten?

En örtinfusion görs genom att hälla kokande eller nästan kokande vatten på en mängd växtmaterial som kan vara antingen färsk eller torkad. Blandningen blir sedan omrörd, övertäckt och står en stund, vanligen 10-15 minuter, innan den silas. Örtinfusion används ofta för sina terapeutiska effekter, snarare än för dess doft eller arom.

Blomvatten å andra sidan är en biprodukt av processen som används för att producera essentiella oljor och är vanligtvis mycket mer koncentrerad än en infusion. Ett bra exempel på blomvatten är rosenvatten som ofta används som parfym i många hudpreparat.

Tillbaka till frågorna

Vad är skillnaden på örtextrakt och essentiell olja?

Örter förekommer i många former, inklusive färsk juice, torkat pulver, infusioner, koncentrat och andra typer av extrakter. De flesta av dessa behåller det breda spektrat av ingredienser som finns i det ursprungliga växtmaterialet och har därmed samma eller liknande terapeutiska egenskaper.

Essentiella oljor utvinns genom att extrahera delar av växten genom en destilliseringsprocess.  Dem är mycket koncentrerade och återger generellt lukt och smak från ursprungsmaterialet. Dem har också kraftiga antiseptiska och antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att bevara andra ursprungsingredienser.

Tillbaka till frågorna

Vad är meningen med citrusfröextrakt som används i några av era hudvårdsprodukter?

Citrusfröextrakten som används i några av Green Peoples recept utgör en del av vårt konserveringsmedelssystem.  Alla produkter som innehåller både olje- och vattenbaserade ingredienser, såsom krämer, kan främja baktierieväxt och måste innehålla någon form av konserveringsmedel.

Green People föredrar att använda naturliga ingredienser närhelst det är möjligt och bruk av just citrusfröextrakten betyder att vi kan använda mindre mängder av konserveringsmedel som kalium sorbater och natriumbensoat.

Tillbaka till frågorna

Är det någon skillnad på natriumlaurylsulfat NLS (eng. sodium lauryl  sulphate, SLS) och ammoniumlaurylsulfat (ALS)?

Även om de har liknande namn, har liknande funktioner och härstammar från samma växtkälla; kokosnötolja, är dessa två ingredienser ganska olika. Natriumlaurylsulfat är ett joniskt ytaktivt ämne och används som rengöringsmedel och löddrande medel i en rad olika produkter som schampo,  bubbelbad, flytande tvål och tandkräm. Det är känt som hudirriterande och kan ge allergi när det används under en längre period.

Den molekylära strukturen av NLS är så pass liten att den kan tränga in i de undre hudlagren där den är mest irriterande. Ammoniumlaurylsulfat (ALS) är också ett joniskt ytaktivt ämne som används som rensande skumningsmedel, men har en annen molekylär struktur. Skillnaden ligger i att ALS-molekylen är mycket större än NLS och kan därför inte tränga igenom de övre hudlagren, vilket gör det mycket mindre irriterande för huden. Green People använder överhuvudtaget inte NLS och använder bara ALS i mycket få produkter, som alla är gjorda för att sköljas av efter kort tid.

Tillbaka till frågorna

Green People säger att dem förpliktar sig till att använda ekologiska ingredienser. Varför innehåller då några av era produkter icke-ekologiska växtmaterial?

För att kunna hävda att en ingrediens är ekologisk måste den produceras enligt internationellt erkända standarder och bli certiferad som ekologiskt av ett godkänt organ som Soil Association eller Organic Food Federation. Tyvärr är det några växtmaterial som ännu inte är certifierade av dessa organ och därför kan vi inte hävda att dem är ekologiska, även om dem har odlats utan bruk av jordbrukskemikalier.

Exemplen inkluderar vegetabilisk glycerin, tång och spirulina (blå-gröna alger) och några essentiella oljor som sandelträ, kåda och myrra. Green People är ständigt på jakt efter ekologiska alternativ till icke-ekologiska ingredienser och vill byta till ekologiskt så snart dessa blir tillgängliga.

Tillbaka till frågorna

Jag har börjat använda er Fennel toothpaste och tycker att den smakar väldigt gott, men jag får inte så mycket skum när jag borstar tänderna. Varför inte?  

Konventionella tandkrämer producerar skum därför att de innehåller rengöringsmedel som natriumlaurylsulfat (SLS). Dessa ingredienser orsakar ofta hudirritation och kan vara en medverkande faktor till vissa tandköttssjukdomar. Green People menar att användandet av rengöringsmedel i tandkräm varken är nödvändigt eller önskvärt, och vi tillför följaktligen inte detta till någon av våra tandvårdsprodukter.

Tillbaka till frågorna

Jag har upptäckt att parfymen som används i många hudvårdsprodukter orsakar utslag och känslig hud. Innehåller Green Peoples produkter parfym?

Begreppet ”parfym” i hudvårdsprodukter orskar stor förvirring. Tekniskt sett är parfym allt som läggs till en produkt för att ge det en lukt eller odör. Begreppet parfym ger ingen indikation till konsumenten om ingrediensen är naturlig eller syntetisk, eller hur många ingredienser som används - vissa produkter innehåller så mycket som 200 olika kemikalier!

Syntetiska parfymer är bland de vanligaste allergenerna och de hypoallergeniska recepten utelämnas ofta. Green People använder inte syntetiska parfymer och den enda doften som används är rent blomvatten och eteriska oljor. Genom att lista varje ingrediens som vi använder i våra produkter kan konsumenten själv välja och undvika förtäckta termer som "parfym".

Tillbaka till frågorna

Jag har sedan en tid haft magproblem och jag har nu fått veta att jag lider av irritabel tarm syndrom (IBS). Bortsett från att avstå viss typ av mat, finns det annat som kan hjälpa?

Irritabel tarm syndrom medför ett brett spektra av symptomer, inkluderat växlande förstoppning och diarré, samt magkramper. En av de mest effektiva sätten att kontrollera detta tillstånd är att öka ditt intag av lösliga kostfiber. När det blir upplöst i vatten bildas en mjuk gelé som lindrar slemhinnorna i tarmen och bidrar till att förhindra svängningarna mellan förstoppning och diarré. En ideal källa till lösliga fibrer är linfrö som används i Green Peoples Omega 3 i 1 Fuel, och tas det dagligen kan det bidra till att reducera symptomen.

Tillbaka till frågorna

Jag läser ofta om essentiella fettsyror, speciellt Omega-3 och Omega-6 fettsyror. Vad är skillnaden mellan dessa och vilken typ av mat innehåller dessa fettsyror?

Dietfett består av blandningar av fettsyror, med olika fetter som innehåller olika blandningar av fettsyror. Det finns många olika fettsyror, men bara två anses vara avgörande för människans hälsa. Dessa kallas Omega-3 och Omega-6 fettsyror och när kroppen inte kan syntetisera dem måste dem komma från maten vi äter.

Dessa två fettsyror arbetar tätt samman men har olika funktioner och kan inte bytas ut. Omega-6 fettsyror finns i många växtoljor och få människor saknar dessa , men Omega-3 fettsyror är mindre vanliga i vår kost och några människor skulle dra fördel av att komplettera sin kost med dem. För ytterligare information om detta kan du läsa artikeln med titeln "Essentiella fettsyror" i informationsdelen på hemsidan.

Tillbaka till frågorna

Varför använder ni plastflaskor och inte glas till era produkter?

Det är huvudsakligen tre anledningar till att vi använder plastflaskor. Den första anledningen är att denna förpackning skyddar produkten bäst eftersom det reducerar risken för bakteriell förorening. Det innebär att vi kan använda mindre konserveringsmedel i våra recept.

Den andra anledningen är att framstegen inom plastindustrin gör att materialet vi använder, generellt sett, är mindre miljöskadligt än andra former av förpackningar. Det är återvinningsbart, biologiskt nedbrytbart, kan brännas utan att släppa ut osunda eller skadliga gaser och kostar mycket mindre och mindre drivmedel till transport förbrukas.

Den tredje anledningen är användarens säkerhet; många av produkterna används i badkar eller dusch där glas kan utgöra en säkerhetsfara.

Tillbaka till frågorna

Varför använder ni plastchips som fyllnadsmaterial i era postordrar?

Plastchipsen vi använder för att skydda era produkter i transporten är gjorda av majsstärkelse och är 100% nedbrytbara. Vi återanvänder plastchips som vi själva mottar i varorna som levereras till oss. Så det är möjligt att paketen kommer med polystyrenchips, men det är bara för att vi återanvänder dessa istället för att kasta dem.

Tillbaka till frågorna

Varför står det inte på etiketten på örtkapslarna vad dem är till för?

Enligt nationell och europeisk lagstiftning är det endast produkter, sk. licensierade mediciner, som kan hävda ett speciellt användningsområde som får användas i hälsosammanhang. Då våra örtkapslar säljs enligt livsmedelslagstiftningens regler som örttillskott kan man inte hänvisa till hälsotillstånd på etiketter eller i något annat reklammaterial.

Tillbaka till frågorna

Varför undviker ni ingredienser som DEA, TEA och Padimate-O i era produkter?

Dessa ingredienser är bland dem som är kända för att vara allergiframkallande och irriterande. Dem kan också frigöra små mängder formaldehyd när dem bryts ner. Formaldehyd är starkt irriterande och är också kända för att vara cancerframkallande.

Tillbaka till frågorna

Om jag äter ekologisk mat, varför ska jag dessutom använda ekologisk hudvård?

Huden består av flera fettlager. Som med alla fetthinnor kan ockå huden lätt genomträngas av fettlösliga material.  När en kemikalie når läderhuden, är en snabb och fullständig absorbtion till blodomloppet garanterad.

Runt 75 000 kemikalier kan komma i kontakt med huden och du absorberar upp till 60% av ämnet som stryks på. Skillnader i hudens struktur och tillstånd påverkar i vilken grad kemikalier kan tränga genom huden. När huden är skadad på grund av slitage eller kemisk irritation ökar genomträngningen av kemikalier ytterligare.

Användning av kemiskt baserade hudvårdsprodukter är ytterligare en av de giftämnen som vi tvingas hantera. Genom att använda ekologiska hudvårdsprodukter kan du bidra till att reducera den giftiga belastningen på kroppen och på miljön.

Tillbaka till frågorna

Varför är några av era recept inte 100% ekologiska?

Det är möjligt att göra hudvårdsprodukter som bara innehäller oljor, fett och vax med 100% ekologiska ingredienser.

Men produkter som krämer, schampo och balsam som innehåller örtinfusioner och blomvatten måste också innehålla ingredienser som emulgeringsmedel, ytaktiva ämnen och någon slags konserveringsmedel - utan dem kan det inte göras eller fungera och de skulle inte vara säkra att använda.

Även om många av dessa ingredienser är tillgängliga från naturliga källor, är de inte tillgängliga i ekologisk form för närvarande. Även vanliga ingredienser som glycerin är ännu inte tillgängliga som certiferat ekologiska. Vi jobbar tätt tillsammans med leverantörer för att utveckla ekologiska ingredienser så snart som möjligt.

Tillbaka till frågorna

Varför låter många av era ingredienser som kemikalier?

Enligt EU-lagstiftningen måste alla ingredienser ha sitt latinska INCI namn (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Några producenter använder detta för att dölja den vad det är de verkligen använder. Under sidan Ingredienser finns en innehållsförteckning på alla ingredienser som vi använder och vi uppger de riktiga namnen och källorna. Några ingredienser kan låta som kemikalier även om de kommer från naturliga källor. Till exempel kan löddrande medel som dekylglykosider (sockertensider, på eng. decyl glucoside) som kommer från majs, emulgeringsmedel som cetylstearylalkohol (på eng. cetearyl alcohol), som inte är en alkohol, utan fet vax utvunnen från växtoljor, eller konserveringsmedel som fenoxietanol (på eng. Phenoxyethanol), som är nödvändig för att ge produkten en hållbarhet på minst 30 månader.

Tillbaka till frågorna

Passar era produkter för känslig hud?  

Green Peoples produkter är baserade på rena, naturliga, certifierat ekologiska ingredienser. Alla våra recept är mycket milda. Dem absorberas lätt in i huden och blockerar inte porerna. Våra produkter är fria från natriumlaurylsulfat, kemiska irritationer, konstlade dofter, syntetiska färgämnen och alkohol (etanol). Om du har en mycket känslig hud är det en god idé att använda våra Organisk Base ”utan-doft"-produkter. Som en generell förhållningsregel rekommenderar vi att ni testar på ett litet område den första gången. Underarmen är ett bra testområde.

Tillbaka till frågorna

Jeg ser att många av Green Peoples produkter innehåller essentiella oljor. Är dessa ofarliga att använda under graviditet?

Det har varit många missvisande råd i media de senaste åren kring bruket av eteriska oljor under graviditet. Tyvärr är dessa artiklar ofta tagna ur sitt sammanhang och det som uppfattas som en risk är starkt överdrivet. Ofta är dessa artiklar skrivna av journalister eller självutnämnda armoaterapeuter med liten eller ingen kunskap om essentiella oljor.

Ett fåtal essentiella oljor är särskilt uttalade som osäkra att använda under graviditet - det gäller poleja, salvia och tuja. Anledningen till att dem har fått ett sådant rykte är att kvinnor sedan gammalt använt oljorna i försök att frammana missfall. Kvinnorna har då intagit stora mängder (30 ml) av den rena eteriska oljan i försök att skada sig själva.

Sanningen är att bruk av eteriska oljor som  utvinns i normala nivåer på mellan 2-5% för produkter som ska användas för applicering, har överhuvudtaget aldrig visat någon negativ effekt under graviditet.  Alla Green Peoples produkter som innehåller essentiella oljor har en koncentrationsnivå på mindre än 5% och därför kan alla Green Peoples hudvårdsprodukter tryggt användas under graviditet.

Tillbaka till frågorna

Vilken policy har ni för djurtester?

Green People är och har alltid varit helt emot all form av djurplågeri.

Ända sedan starten 1997 har vi följt följande principer:

 • Vi har aldrig utfört eller beställt djurtester på råmaterial, kosmetiska ingredienser eller färdiga produkter. Alla Green People produkter är testade på frivilliga personer.
 • Vi har inte och vill inte använda ingredienser som är gjorda av producenter som utför eller använder sig av djurtestade kosmetiska ingredienser.

Tillbaka till frågorna

Innehåller någon av era produkter konserveringsmedlet parabener?

Nej, ingen av Green Peoples produkter innehåller konserveringsmedlet parabener.

Tillbaka till frågorna

Jag skall snart resa till ett, ut miljösynpunkt, känsligt område. Är era produkter biologiskt nedbrytbara?

Dem flesta av ingredienser som används i Green Peoples recept är 100% kompatibla med naturen och bryts ner mycket lätt. Detta inkluderar ingredienser som växtolja, örtinfusioner, blomvatten och eteriska oljor.

Dem aktiva och funktionella ingredienser som används i våra produkter kommer från naturliga källor och bryts därmed lätt ner. Exempel är emulgeringsmedel hämtade från olivolja och palmolja, och skumningsmedel från kokosolja och majsolja. I tillägg till att vara lätt nedbrytbara är dessa ingredienser också miljövänliga och alla är godkända av den skandinaviska Svanen-märket; en av de strängaste miljökraven i världen. De konserverande systemen vi använder är också valda för att dem har en minimal miljöpåverkan och är lätta att bryta ner.

Tillbaka till frågorna

Varför ligger en del produkter i askar? Är inte det miljöovänligt?

Vi är medvetna om att förpackningarna på några av produktera är en aning kontroversiella för en del kunder då många är miljömedvetna. Men vi förpackar inte varorna av marknadsföringsskäl. Problemet som gjorde att vi var tvungna att emballera produkterna var rätt och slätt den stränga EU-lagstiftningen om information som skall ges på produktförpackningen och att vi helt enkel inte fick plats på själva produkten.

Ytterförpackningen ger oss mycket mera plats där vi kan trycka den nödvändiga informationen. Till exempel måste produktbeskrivning, ingredinser och bruksanvisning finnas och det finns begränsningar för textens storlek. Vi säljer dessutom på flera olika europeiska marknader och måste ha några av texterna på modersmålet i det landet vi säljer. Vi har inte råd att skriva ut olika etiketter för varje land, eftersom vi är för små för detta. Så det är mycket information som skall på en liten tub eller flaska!

Ytterförpackningen ät gjord av 50% återvinningsbart papper och 50% från hållbart mjukträ från de skandinaviska skogarna. Bläcket som används är miljövänligt och inte lösmedelbaserat.

Tillbaka till frågorna

Varför innehåller inte er tandkräm flour?

Vi använder inte flour i tandkrämen eftersom vi tycker att läkemedel inte bör intas via tandkräm när du rengör tänderna. Flour, som tränger in i blodomloppet om man tar det via tandkrämen och som inte har något att göra med att det kommer i kontakt med tänderna, har en härdande effekt på skelettet. Detta gör att sannolikheten för att bryta ben ökar. Den härdande effekten på ben är också väldigt negativ för till exempel dem som lider av benskörhet. Därför, genom att erbjuda tandkräm utan flour ger vi förbrukaren valet om tillskott av flour istället för att tvinga kunderna att ta läkemedel som dem kanske inte gillar. Om du önskar att ta extra flour kan du köpa flourtabletter. Alla som har en varierande kosthållning kommer ändock att få i sig tillräckligt med flour.

Tillbaka till frågorna

Kan produkterna användas när man har klåda i hårbotten?

Den mest aggressiva ingrediensen i schampo är rengöringsmedel eller tensider som används för att löddra och rengöra. De mest använda ämnena är natriumlaurylsulfat och laurylsulfat. Båda är kända för att orsaka hudirritation. Att undvika produkter som innehåller dessa ingredienser hjälper ofta.

Såvitt det gäller Green Peoples produkter, vill vi rekommendera vår Rosemary schampo och balsam som är gjort med de mildaste rengöringsmedlen och är ideala för kliande hårbottnar. Något annat som är viktigt att tänka på är att rester av schampo i hårbotten, oavsett hur mild den är, kan irritera och förvärra torrhet och klåda. Det är viktigt att skölja håret och hårbotten mycket grundligt efter tvätt för att ta bort alla spår av schampo innan du använder balsam.

Varaktig torrhet i hud och hårbotten kan tyda på att någon form av kosttillskott saknas. De flesta tillstånd med torr hud kan bekämpas kosttillskott av omega-3 och omega-6 fettsyror - essentiella näringsämnen som ofta saknas i västerländska dieter. Att ta dessa i form av vätsketillägg kan korrigera eventuell obalans. Att ta Green Peoples Omega Fuel 3:1 ratio varje dag i minst en månad är det bästa sättet att få balans.

Tillbaka till frågorna

Varför producerar ni inte större storlekar av era produkter?

Vi har inte några omedelbara planer på att erbjuda större storlekar för närvarande. Några av huvudanledningar till detta, men också att det är ett problem som inte kan övervinnas för tillfället, är:

 1. Vi är ett litet företag och behållare måste köpas i tusental. Vi har inte tillräcklig efterfrågan för att rättfärdiga ett sådan inköp.
 2. Våra produkter är gjorda av naturliga ingredienser och har därför naturliga konserveringssystem. Dessa konserveringsmedel är inte starka nog till att arbeta i bulkmängder. Så ju större storlek, ju starkare konserveringsmedel - och vi önskar inte kompromissa med våra produkter. Vi har absolut inga önskemål om att producera recept som är beroende av förpackningsstorlekar. Som du förstår, vi är medvetna om behovet av större storlekar och att det skulle vara ekologiska fördelaktigt och vi har därför långsiktiga planer på att erbjuda detta men det är inte möjligt för närvarande.

Tillbaka till frågorna

Är era plastförpackningar ofarliga, är dem biologiskt nedbrytbara och vad betyder återvinningssymbolerna?
Plasten vi använder till våra produkter är antingen PP eller HDPE. I båda fallen består materialet av långa molekylkedjor av kol och väte. Dessa material kan återanvändas, är helt biologiskt nedbrytbara och om det skulle brännas frigörs bara koldioxid och vatten. Det är overksamma ämnen och reagerar inte med eller påverkar produkterna som de är packade med.

Märk väl att vi aldrig använder PVC eller någon annan form av plast. Ingen av den plast vi använder innehåller ftalsyra i någon form. Det finns tre anledningar till att vi inte använder glasförpackningar. För det första, glas är inte ett tryggt material att använda i bad och dusch eftersom det splittras om det tappas på hårda ytor. För det andra, glas är väldigt tungt och kostbart att transportera och skulle öka kostnaden betydligt på produkterna, helt i onödan. För det tredje är ansträngningen på miljön vid bruk av glas väldigt hög i jämförelse med PP eller HDPE.

Tar man i betraktning den energi som krävs för att producera glas (oavsett återvunnet eller nyproducerat) och även att transportera glas, så innebär det att upp till tre gånger som mycket energi går åt till att göra glasbehållare än plastbehållare. I tillägg är det så att även om glas återvinns så kommer det aldrig att brytas ner och bidrar därmed till sopavfall som förorenar jorden. Sammantaget sett menar vi att vårt val av plast är helt berättigat och vi övervakar och värderar kontinuerligt all utveckling av förpackningar, om och när det sker.

Symbolerna som har tilldelats de olika plasttyperna är mycket onödiga för att själva återvinningsprocessen skall bli genomförd. Följande beskrivning av processen är hämtad från www.wasteonline.org.uk

Mekanisk återvinning av plast refererar till processer som involverar smältning, söndertrasning och eller korning av avfallplast.
Plast skall sorteras för mekanisk återvinning. I Storbritannien är för tillfället merparten av sortering mekanisk återvinning gjord av upplärd personal som manuellt sorterar plast av polymertyp och/eller färg. Teknologi håller på att införas för att sortera plast automatiskt, med hjälp av olika tekniker som röntgen, infraröd och nästan infraröd spektroskopi, elektrostatisk och flotation. Efter sortering smälts plasten antingen ner direkt och stöps i ny form eller så smälts det ner efter att ha blivit söndertrasat och gjort om till ett granulat som kallas regranulat.

För närvarande använder vi HDPE (typ 2) för våra flaskor och PP (typ 5) för dem luftfria pumparna. Burkarna för Body Butter och Body Scrub är PS (typ 6). Anledningen till att vi inte skriver ut siffrorna på etiketterna är dels för att det inte är nödvändigt för att underlätta återvinningen och dels i händelse av att plastsammansättningen i förpackningarna ändras i framtiden.

Tillbaka till frågorna

Vilket är det bästa sättet att öppna era fliptop-lock på?

Ingjutet i kanten på locket (den biten som löser ut sig) finns ett par små hack som syftar till att hindra att toppen faller av när olyckan är framme. När man prövar att öppna flaskan kommer press mot hatten faktiskt göra att man låser den, och därmed gör det nästan omöjligt att öppna.

För att undgå detta har vi kommit på att man kan öppna flaskan genom att använda tryck från pekfingret på baksidan av locket, just över "gångjärnet", och samtidigt skjuta tummen upp på inskärningen på locket, så kommer den att öppnas enkelt. Det här låter svårare än vad det egentligen är och kan normalt göras med bara en hand.

Tillbaka till frågorna

Kan era produkter användas av veganer?

De flesta av våra produkter är anpassade för veganer och bär Vegan Society loggan på förpackningen samt på hemsidan, inklusive detaljinformation. Men en liten del av vår huvudserie och några av våra Organic Body Spa produkter är inte anpassade för veganer.

Följande produkter är inte anpassade för veganer:

 • Help at Hand
 • Foaming Face Wash
 • Dry Zone
 • Body Bliss
 • Foaming Hand Sanitizer
 • Fennel Toothpaste
 • Fennel Mouthwash
 • Baby Salve
 • Baby Foaming Cleanser
 • Soothe & Calm Baby Balm
 • Children's Sun Lotion SPF22
 • No Scent Sun Lotion SPF22
 • Baby Care Gift Pack (inkluderer Baby Salve)
 • Rejuvenating Cleansing Balm
 • Hydrating Cleanser
 • Brightening Exfoliator
 • Toning Facial Mist
 • Firming Facial Gel
 • Revitalising Face & Neck Serum
 • Reviving Day & Night Cream
 • Exfoliating Spa Shower Wash
 • Hydrating Body Lotion
 • Triple Action Cellulite Lotion
 • Sensuous Body Butter
 • Body Brush
 • Weekend Pamper Gift Set
 • Organic Spa Collection

Alla dessa produkter innehåller bivax, propolis (även kallat bikitt eller jungfruvax) eller mjölkprotein.

Tillbaka till frågorna

 

Varför har Green People limonen och linalol i sina produketer?

D-limonen (limonen), linalol och geraniol är bara några få av de 26 aromämnen som det har varit fokus på i pressen.

Aromämnen kan kommersiellt produceras syntetiskt men är också tillgängliga som en naturlig beståndsdel av organiskt producerade essentiella oljor och som finns i många certiferat ekologiska produkter. Syntetiska aromatiska komponenter kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga individer. Generellt är det svårt att hålla sig undan parfymämnen.

I en vanlig parfym kan det förekomma över 100 olika aromatiska ämnen och synergin mellan dessa förstärker risken för en allergsik reaktion. I den europeiska kosmetiklagstiftningen  råder det enighet om att alla dem 26 aromämnen skall inkluderas och deklareras på ingredienslistan INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) och detta oavsett om de är en syntetisk ingrediens eller om de fungerar som en naturlig del av ekologiska och terapeutiska doftoljor.

Green People tillsätter INTE syntetiska parfymämnen men aromämnen är en naturligt förekommande beståndsdel av de ekologiska eteriska oljorna.

Den eteriska oljan, med sitt innehåll av aromämnen, har inte den samma allergiframkallande potential som de kommersiellt producerade ingredienserna. Som ett exempel innehåller den eteriska lavandeloljan 1,0% d-limonen och 35,0% linalol. På grund av att lagstiftningen är formulerad på ett sådant sätt att man är tvungen att skriva ut en ingrediens på procentuell decimalnivå måste d-limonen och linalol stå upptagna i ingredienslistan.
 
Detta ger självfallet anledning för konsumenten att fråga sig om linalol och limonen är tillsatt eller bara en naturlig beståndsdel av den ekologiskt framställda eteriska oljan.

Vi kan försäkra att Green People inte använder och aldrig har använt syntetiska parfymämnen. Dem är uteslutande deklarerade därför att dem förekommer naturligt i eteriska oljor. Om en kund är tveksam till om man kan tåla eteriska oljor eller tidigare har haft en reaktion, så rekommenderar vi att man använder produkter från No Scent-serien som produceras helt utan doft.

Tillbaka till frågorna