FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Brun utan sol

Brun utan sol

Self tan

Fram tills nyligen var möjligheten för dem som önskade att vara bruna året om begränsat till konstiga brun-utan-solkrämer, solarier och sollampor. Nu finns det nya produkter på marknaden som är baserade på naturliga ingredienser som ger en naturlig solbrun färg och färgaccelerator. Dessa kan man ta i pillerform för att förbereda huden på solens strålar och för att främja skapandet av pigment.

Konstig brunfärg

Dessa produkter färgar huden med ett färgämne och om de smörjs på riktigt rätt kan de se överbevisande ut. Verkan varar emellertid bara i ett par få dagar så de lämpar sig bäst till speciella tillfällen. Några av färgämnena är syntetiska och lämpar sig därför inte för ömtålig hud.

"De flesta solarier utstrålar både UVB- och UVA-strålar som ger rynkor och föråldrar huden, utöver detta kan solarierna också ge solbrändhet och provocera fram hudcancer."

Solarier

Solarier och sollampor utsätter huden för samma form av strålning som naturligt solljus. Därför är brunfärgen också densamma som man får ute i solljuset. Experter menar att användandet av solarier är förknippat med samma risk så om man önskar undvika faran från solens strålar bör man hålla sig borta från solarier.


Produkter som optimerar en solbrun färg

Det finns produkter på marknaden med "färg-accelerator" som stimulerar kroppen till att producera hudens naturliga pigment melanin fortare. Detta sker genom att tillföra några av byggstenarna eller råmaterialet som melanin görs av som t.ex. aminosyran tyrosin eller B-vitaminet inositol som utvinns från frukten av johannesbrödträdet.

Lösningar med inbyggd "färg-accelerator" kan öka graden av solbrunhet med nästan 30 % inom loppet av en period på två veckor och kan därmed hjälpa dig att få färg men med mindre exponering för solljus. Det ökar också kroppens egna naturliga försvar mot UV-ljus och du blir till och med brun 50 % längre. Pröva Green Peoples Sun lotion SPF15 med naturlig "färg-accelerator".


Brun utan sol

Naturprodukter som ger solbrunhet utan solljus innehåller en färglös sockersubstans som kallas dihydroxyacetone (DHA). Detta ämne reagerar med aminosyror i hudens yttersta lager och skapar "melanoidin" som är kemiskt lik hudens enga naturliga färgämne melanin och som därför färgar huden i en ton som motsvarar en solbrun färg. DHA påverkar bara de yttersta döda cellerna i överhuden och skadar därför inte huden. Det krävs ingen solning för att sätta igång verkan och det är ännu säkrare än "färg-accelerator".

Hur brun du blir och nyansen beror på vilket recept som använts för att framställa produkten, din egen hudfärg och hur mycket den används. En färgändring kan normalt ses inom några få timmar, men den maximala ändringen ses först efter 8-24 timmar. Om du önskar en mörkare färg kan det vara nödvändigt att smörja på flera lager. Brunfärgen varar fram till de döda hudcellerna gnidits av - upp till 7 dagar med en enkel påsmörjning. Du kan bevara färgen genom att upprepa behandlingen med två till tre dagars mellanrum.

Förutom den rent kosmetiska användandet av "solfri" färg kan den även användas för klinisk behandling av pigmentförändringar eller för att täcka ojämnheter i huden som till exempel framträdande ådror på benen eller för solallergiker. Green People erbjuder en self tan som kan användas i både ansiktet och på kroppen.


Tips för att bli brun utan sol

Det krävs lite extra omsorg och erfarenhet för att få ett bra resultat med en self tan produkt. Här är några tips som kan hjälpa dig med att uppnå ett bättre jämnt och likartat resultat:

  • • Förbered huden genom en grundlig rengörin och ta bort döda hudceller med en sockerbaserad skrubkräm, tvättsvamp eller en torr borste för att undvika en ojämn färg. Var försiktig när du tar bort döda hudceller i ansiktet. Använd en mild ansiktsskrubb eller bodyscrub.
  • • Torka huden med en lite syrlig skintonic (t.ex. en droppe vinäger upplöst i vatten) för att ta bort de sista basiska resterna av tvål och tvättmedel.
  • • Mätta huden med en fuktighetskräm, särskilt på armbågar, anklar, hälar och knän så att du undviker en ojämn färg.
  • • Smörj alltid på ett tunt lager och använd mindre på tjock hud eftersom färgen håller sig längre på dessa områden.
  • • Använd en våt bomullstvättlapp för att ta bort överflödig kräm på armbågar, ankklar, hälar och knän.
  • • Använd eventuellt handskar när du smörjer på krämen eller tvätta händerna grundligt efteråt.
  • • När krämen är påsmörjd bör du vänta 20-30 minuter innan du tar på kläder.
  • • Undvik att raka raka dig, bada bubbelbad eller simma i minst en timme efter att du smörjt på krämen.
  • • Upprepa efter ett par dagar för att bevara färgen.

Visste du...? Solfri brun-utan-sol

Även om din hud har blivit mörkare efter användning av brun-utan-solkräm är du fortfarande mottaglig för farlig UV-strålning. Därför är det viktigt att skydda sig mot solen. Har du extremt känslig hud kan du reagera genom att få kontakteksem av DHA. De flesta fall av kontakteksem orsakas i regel av andra ingredienser i krämen.