FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Vitaminer och mineraler till huden

Vitaminer og mineraler til huden

Om du önskar få en riktigt fin hud bör du börja inifrån. Se till att få i dig rikligt med vitaminer och mineraler i kosten för att förebygga hudproblem och främja din naturliga sundhet.


A-vitamin/betakaroten

A-vitamin är avgörande för sunt hår och en god syn och hjälper till att förebygga och hela hudinfektioner. De motverkar också torr hud, mjäll och rynkor och skyddar mot solskador. Det är likaså nödvändigt för ett bra blodomlopp – en viktig förutsättning för en sund hud!

Brist på A-vitamin kan leda till utslag eller torr och rynkig hud, glanslöst hår och mjäll, spruckna eller sköra naglar, orenheter, akne och inte minst trötta ögon.


B-vitamin

B-vitamin främjar hudens ungdomliga glöd. Vitaminet är också viktigt för ett sunt hår. Studier visar att 40% av männsikor som drabbats av dermatit lider av B-vitaminbrist. B-vitamin är också en effektiv stressbekämpare. Brist på B-vitamin kan leda till fett hår, mjäll, torr hud, rodnad och irritation, tidiga rynkor, dålig hårväxt, grått hår och inflammerade sprickor vid näsa och mungipor.


C-vitamin

C-vitamin och proteiner är nödvändiga för bildandet av kollagen som håller huden ung och elastisk. C-vitamin reglerar talgproduktionen så att huden inte torkar ut. De bidrar till att förebygga rynkor och sprängda blodkärl samt kan hindra att håret bryts av. C-vitamin gagnar också ögon och tänder, ökar immunförsvaret, ger en fastare hud och medverkar till en snabbare läkning av sår.

I kombination med bioflavonoider förebygger C-vitamin leverfläckar och pigmentförändringar orsakade av för mycket solljus. C-vitamin stärker kapillärerna och du undviker därmed att lätt få blåmärken och blodutgjutelser som med tiden kan utveckla sig till sprängda blodkärl. Vidare hjälper C-vitamin till att reglera produktionen i fettkörtlarna så att huden inte torkar ut och förebygger dessutom blödande tandkött.


D-vitamin

D-vitamin är viktiga för dina tänder, knogar och naglar samt för upptaget av kalcium och fosfor. Brist på D-vitamin kan ge skört skelett och dåliga tänder.


E-vitamin

E-vitamin hjälper till att bygga upp muskler och vävnad och skyddar huden mot för tidigt åldrande. E-vitamin förebygger också torr glanslös hud, leverfläckar, att man tappar hår och får mjäll och främjar blodcirkulationen och läkning av sår. Varning: Om du har diabetes, för högt blodtryck eller en överaktiv sköldkörtel bör du konsultera en läkare innan du börjar ta E-vitamin.


Mineraler

Mineraler är också viktiga såsom vitaminer när det gäller att bevara fin hud. Dem är av avgörande betydelse för kroppens funktioner. Brist av bara en enkel mineral kan förstöra balansen och leda till en rad olika hälsoproblem och symptom.

Järn är viktigt för friska naglar, hudens färg och hårväxt.

Jod främjar sunt hår, naglar, hud och tänder.

Kalcium och fosfor - taget tillsammans - stärker tänder, naglar och skelett. Kalcium hjälper mot oren hud och revitaliserar en glanslös, trött hud.

Kalium bidrar till att upprätthålla en sund hud och förhindrar vätskeansamlingar.

Koppar är viktigt för hudens och hårets pigmentering. Koppar har betydelse för bildandet av elastin i bindvävnaden. Elastin är ämnet som gör huden smidig. Koppar ingår också i enzymer som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

Krom förbättrar cirkulationen och bidrar därmed till sunt hår och sund hud.

Magnesium är viktigt för att motverka hudförändringar och för tidigt bildande av rynkor.

Mangan bidrar till att hålla håret sunt.

Selen upprätthåller hudens elasticitet och förebygger mjäll. Det bidrar också till att skydda huden mot solskador.

Svavel hjälper till att hålla hår, hud och naglar friska. Skyddar också mot dermatit, eksem och psoriasis.

Zink hjälper till att förhindra rynkor, torr hud och bristningar och är viktigt för läkandet av sår. Zink förebygger också att man tappar hår, sköra eller fläckiga naglar. Zink har betydelse för utnyttjandet av järn och A-vitamin.


Naturliga källor till vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler finns i de flesta matvaror och en varierad kost borde ge dig de mängder du har behov av.

A-vitamin/betakaroten

Torskleverolja, lever, njure, mejeriprodukter, ägg, morötter, gröna bladgrönsaker, tomater, papaya, pumpa, melon, aprikoser och mango

B-vitamin

Öljäst, gröna bladgrönsaker, kött (speciellt lever), nötter, baljväxter, fullkornsprodukter

C-vitaminer

Citrusfrukter, cantaloupemelon, kiwi, jordgubbar, gröna grönsaker, tomater, potatis

D-vitaminer

Kalvlever, mejeriprodukter, lax, groddar, tonfisk (sol är också en naturlig källa till D-vitamin)

E-vitaminer

Fullkornsbröd och -produkter, vetegroddar, mjölk, sparris, broccoli, rosenkål, smör, äggula, bladgrönsaker, lever, oliver, sojabönor, solrosfrön, nötter, växtoljor

Järn

Äggulor, mörkgröna bladgrönsaker, torkade frukter och baljväxter, magert kött, lever och fullkornsvete

Jod

Jodiserat salt, tång, lök, fisk och skaldjur, växtoljor

Kalcium och fosfor

Mejeriprodukter, fullkornsvete, bladgrönsaker, fisk, fågel, kött, kornprodukter, sojabönor, solroskärnor, valnötter, fruktsafter

Kalium

Bananer, citrusfrukter, torkad frukt, kaffe, råa grönsaker, kiwi, magert kött, baljväxter, jordnötter, potatis, te

Koppar

Kalv- och grislever, kyckling, bladgrönsaker, svamp, nötter, russin, skaldjur (ostron), fullkorn

Krom

Öljäst, ost, majsolja, lever, musslor, kött, fullkorn

Magnesium

Mandlar, äpple, aprikoser, bananer, kli, majs, mejeriprodukter, fikon, grapefrukt, citroner, kött, råg, bladgrönsaker, sojabönor

Mangan

Bananer, kli, äggulor, bladgrönsaker, baljväxter, nötter och fullkorn

Selen

Sparris, kli, broccoli, kyckling, äggulor, mjölk, lök, rött kött, fisk och skaldjur, tomater, fullkorn

Svavel

Kli, rosenkål, kål, ost, musslor, ägg, fisk, svamp, nötter, ärtor och bönor, vetegroddar

Zink

Öljäst, ägg, magert rött kött, baljväxter, svamp, lättmjölk, pumpa- och solroskärnor, skaldjur (ostron), spenat, fullkorn