FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Ekologisk Naturkosmetik

Vad är det i din

Vad är det i din "så kallade" ekologiska kräm och naturkosmetik?

Det är en lång rad olika faktorer som begränsar utbudet av ingredienser som kan användas i ekologiska hudvårdsprodukter och naturkosmetik. Tills vidare kan bara naturliga salvor och fasta krämer framställas 100% ekologiskt. Dessa produkter innehåller växtbaserade oljor, vax, eteriska oljor och ingenting annat. Eftersom dem inte innehåller vatten behöver dem inte heller konserveringsmedel. Denna typ av produkter är bäst lämpade som naturlig baby salva och ekologisk body butter då de är relativt tunga och feta.

Vatten är huvudingrediensen i de flesta kemiskt framställda skönhetsprodukter, till och med i naturliga krämer, och kan utgöra upp till 75 % av produktens totala innehåll. Det kan vara beskrivet som ”aqua” (latin för vatten) eller i form av ingredienser som aloe vera saft, växtextrakt eller ’floral water’ (blomstervatten).

Ekologiska krämer är mycket mera komplicerade att formulera eftersom vatten och oljor skall bindas ihop av en emulgator. Dessutom ska varje naturlig hud- och hårvårdsprodukt och ekologisk duschtvål, som innehåller vatten, också tillsättas konserveringsmedel för att förhindra att produkten blir infekterad av mikroorganismer.

  • • Ekologisk kräm - naturkosmetik
  • • Håll sminket rent

Emulgatorer

Emulgatorer är de olje- eller fetthaltiga delarna av emulsionen. De förhindrar uttorkning och skyddar huden eftersom de smörjer och mjukgör. Naturliga emulgatorer som t.ex. växtoljor är upplösliga i talg och de tas upp och nyttjas enkelt av hudens celler. Dem bryts snabbt ner, är ekologiska och av ren kvalitet som t.o.m. kan ätas. Därför är ekologiska skönhetsprodukter att föredra.

De flesta vanliga hudvårdsprodukter använder syntetiskt framställda emulgatorer som t.ex. mineraliska oljor (paraffinvax och vaselin), därför att de är billiga och stabila. Mineralisk olja lägger en hinna över huden och förhindrar den att andas och kan därmed irritera huden. Andra syntetiska emulgatorer är till exempel silikoner (methicone och dimethicone). I likhet med de mineraliska oljorna kan silikoner påverka hudens förmåga att skilja ut avfallsämnen och därmed irritera huden. Silikoner är för övrigt inte heller biologiskt nedbrytbara.


Fuktighetsgivare

Fuktighetskräm är, som ordet antyder, framställt för att dra till sig och hålla huden fuktig. Kollagen, elastin och keratin är en ofta använd fuktighetsgivare i många naturliga krämer till ansikte och kropp, eftersom de är förenliga med huden och bildar en skyddande hinna. Råvarorna härstammar huvudsakligen från djur, så många konsumenter undviker dem. Glycerin och lecitin är naturliga, växtbaserade fuktighetsgivare som används i ekologisk kräm. Glycerin är den mest allmänt kända och framställs av oljor och fettsyror från tvålproduktionen. Den naturliga fosfolipiden lecitin (även kallat fosfatidylkolin) är ett annat exempel på en lysande fuktighetsgivare - hudens fuktighetsgrad ökas och bevarar sin förmåga att andas. Syntetiska fuktighetsgivare som propylenglykol kan ge irritation och bör helt undvikas.


Tvättaktiva ämnen - tensider

Tvättaktiva ämnen är de skumbildande emulgeringsmedel som finns i vanlig och ekologisk schampo, dusch och handtvål. Dem är framställda för att lösa upp fett och smuts, och hålla det i en flytande form fram tills de tvättas bort. Alla tensider löser upp fett och kan därmed också ta bort hudens naturliga fettämne, talg, som leder till torr hud och torr hårbotten. De tvättaktiva ämnena kan också tränga in i cellmembranen och därmed irritera huden. Några tensider irriterar mer än andra, t.ex. tar natrium lauryl sulfat bort det naturliga, skyddande fettlagret och gör huden torr och mer utsatt. Mildare tensider som coco betain och dekyl glukosid passar bättre för ömtålig hud.


Färgämnen

Naturliga färgämnen kan utvinnas ur avokado, pumpafröolja eller klorofyll (grön), azulen från kamomill (blå), nypon eller ringblommor (gyllen orange). Dem är dessvärre inte så stabila som dem syntetiska färgämnen, och påverkas lätt om de utsätts för syre i luften eller solljus.

Undvik syntetiska färger. De används uteslutande för att få produkterna att se bättre ut men kan ge allergiska reaktioner. Några av dem innehåller också tungmetaller och kan vara cancerframkallande.


Parfym

Upp till 95% av ingredienserna i parfymerna som används i såväl vanliga som så kallade icke-certifierade ekologiska krämer, är syntetiska. Parfym är en allvarlig orsak till allergiska reaktioner.

Blandingar av rena, naturliga eteriska oljor ger inte bara en behaglig doft utan har också en terapeutisk verkan. Parfym framställt av naturliga ingredienser kan likaså orsaka hudirritation, men det är en mycket mindre risk att du får en allergisk reaktion.


Konserveringsmedel

I likhet med matvaror fördärvas alla naturliga ekologiska hudvårdsprodukter med tiden och blir olämpliga att använda. Så kallad miljövänligt natursmink innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakterie- och svampangrepp. Konserveringsmedel är en de vanligaste orsakerna till allergi och hudirritation. De nedan nämnda ämnena är speciellt kända för att orsaka allergiska reaktioner och hudirritation eller avge det cancerframkallande ämnet formaldehyd: Methylchloroisothiazolinon, Methylisothiazolinon, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium 15.


Parabener

Parabener (här nedan metylparaben, propylparaben, butylparaben och etylparaben) är vanligt förekommande konserveringsmedel i många naturliga krämer. Även om parabener finns i naturen, bör de användas med försiktighet eftersom de kan förstöra den naturliga hormonbalansen.

Forskningsresultat från engelska University of Reading, offentliggjorda 2004, visade ett förhöjt innehåll av parabener i vävnaden från bröstcancertumörer. Likaså visade forskningsresultat publicerade 1998, att butylparaben är det mest aggresiva av dessa östrogenliknande ämnena och propylparaben visade sig reducera sädesproduktionen.


Lanolin

Lanolin utvinns av fårull och kan i sin rena form vara nyttig för huden. Men lanolin använt i naturkosmetika är ofta förorenat av cancerframkallande ämnen som t.ex. pesticider (lindan) samt organofosfater - båda dessa ämnen kan påverka centralnervsystemet.


Talk

Talk, som finns i ansiktspuder, kroppspuder, vissa preventionsmedel men även naturligt babypuder, är kända för att vara cancerframkallande. Om man inhalerar talk eller använder det runt könsorganen kan det öka risken för lung- och livmoderhalscancer. Talk bör därför aldrig användas på spädbarn, dels för att det är cancerframkallande och dels för att inhalering kan medföra akuta andningsbesvär, som i värsta fall kan leda till spädbarnsdöd.


Visste du...? När huden avgiftas

Om du bytar till en ekologisk kräm eller miljövänligt natursmink kan du uppleva en ”huddetox”. Hudvårdsexperter uppfattar detta som en övergångsperiod där huden anpassar sig. Din hud genomgår alltså en naturlig avgiftningsprocess. Ha tålamod, det kan ta två till tre veckor innan du ser en synlig skillnad. Din hudavgiftning blir mer effektiv om du kombinerar den med en inre rengöringsprocess.