FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Hudvård for psoriasis

Hudvård för psoriasis

Psoriasis kännetecknas av röda förhårdnade områden på huden som är täckta av ett glänsande fjällager och förekommer speciellt på armbågar, knän och i hårbotten men psoriasis kan förekomma på hela kroppen. Den underliggande orsaken är okänd men det anses allmänt att de nya hudcellerna vid psoriasis skapas många gånger fortare än normalt och det resulterar i en anhopning av ett tjockt lager av död hud. Psoriasis är ärftligt men kan också uppstå genom en autoimmun reaktion på exempelvis en bakteriell eller viral infektion eller så kan den orsakas av miljömässiga förhållanden. Anfall kan förstärkas eller utlösas av vissa typer av medicin, för mycket alkohol, fetma, för mycket eller för lite solljus, dåligt immunförsvar, trauma, stress, förkylningar eller fukt.

Behandlingsformer som fungerar för en person behöver inte nödvändigtvis fungera för en annan, men vissa grundläggande tips till vård hjälper de flesta psoriasispatienter. Det är allmänt känt att det finns ett samband mellan psoriasis och nervsystemet så vanligtvis hjälper det om man lär sig att hantera stress och för övrigt ser till att få ordentlig nattsömn. Det är också en god idé att uteslutande använda kläder och sängkläder av naturfiber av bomull och silke för att reducera irritationen. Psoriasis blir ofta bättre av moderat solande. Använd fuktighetskräm innan du smörjer på med solkräm. Några solkrämer ger klåda och fjällande så välj de naturliga, ekologiska krämerna och undvik solen när den är som starkast (under tiden 11 och 15).

"Psoriasis härleds från det grekiska ordet 'psor' som betyder klåda. Omkring 2 % av befolkningen har psoriasis i mer eller mindre grad. Psoriasis är inte smittsamt."


Psoriasis och kost

Matvaror som misstänks förvärra psoriasis omfattar animalisk fett, syrehaltig kost, kryddor, salt, alkohol, te, kaffe och söta läskedrycker. En annan orsak kan vara svampinfektion med växt av candida albicans (en jästsvamp). Det kan vara bekymret värt att ta bort socker, raffinerade stärkelseprodukter, alkohol och matvaror med jäst i kosten. Intag av omättade fettsyror kan bättra symptomerna.

Psoriasis kopplas ofta samman med ett högt intag av syreskapande kost samt recirkulation av giftämnen från tarmkanalen. Det kan vara värt ett försök med en mer basisk kost och samtidigt pröva att avgifta kroppen. Colonhydroterapi eller tjocktarmssköljning, samt ett byte till en kost baseraad matvaror som avgiftar kroppen komplementerat med mjölksyrebakterier har visat sig ge anmärkningsvärt goda resultat för många psoriasispatienter. Om du kombinerar ovanstående med en kost som är rik på fiber kan det hjälpa till att ta bort avfallsprodukter och skapa en miljö som är bättre för de nyttiga probiotiska bakterierna.


Hudvård och psoriasis

  • • Undvik tuffa rengöringsmedel, biologiskt tvättmedel, sköljmedel, tensider/tvättaktiva ämnen som natrium lauryl sulfat och produkter som innehåller parfym och/eller färgämnen.
  • • Om du lider av psoriasis i hårbotten bör du ta med ditt eget milda schampo och balsam när du ska till frisören för att undvika irritation från de mer traditionella märkesvarorna. Schampo med bromelain, ett enzym som härstammar från ananas, kan reducera inflammation och lugna ner immunresponsen. Pröva Green Peoples naturliga hårvårdsprodukter med bromelain: Men's Itch Away No. 10, Irritated Scalp Shampoo, Intensive Repair Shampoo och Moisturising Shampoo.
  • • Använd bara milda, naturliga hudvårdsprodukter. Köp gärna produkter som innehåller stjärnblommor för att lindra klåda, hampolja för att fukta och lindra irritation, kamomill och ringblommor för deras inflammationshämmande och helande verkan och den hudvänliga örten läkemalva.
  • • Använd en naturlig fuktighetskräm eller body butter före bad/dusch för att lindra och fukta huden.
  • • Ge dig själv ett saltbad med Epsom salt eller salt från Döda havet. Lera från Döda havet har också en nyttig effekt.