FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Hur antioxidanter kan skydda din hud

Hur antioxidanter kan skydda din hud

Ordet "antioxidant" används ofta i samband med hudvårdsprodukter men för personer utan vetenskaplig bakgrund betyder det inte så mycket. Antioxidanter är en viktig del av Green Peoples ekologiska produkter, och den här artikeln är utformad för att förklara lite mer om varför vi inkludera dem och varför de är så bra för din hud


Hur fria radikaler kan bidra till för tidigt åldrande

Hur antioxidanter kan skydda din hud

Fria radikaler är små molekyler som både produceras av kroppens organ och i miljön hela tiden. Hudens produktion av fria radikaler ökar som på grund av olika faktorer som solljus, stress, luftkonditionering, föroreningar och extrema väderförhållanden.

Fria radikaler inuti vår kropp utför viktiga uppgifter som energiöverföring, men när de fria radikalerna finns i huden är det inte positivt. En av de vanligaste fria radikalerna bildas av två kopplade syremolekyler som saknar en elektron. Den saknade elektronen gör molekylen mycket reaktiv och för att kompensera för detta underskott kommer de att attackera andra molekyler. Fria radikaler kan attackera cellerna under celldelningen i huden och stjäl då en elektron från cellkärnans DNA. Detta skadar cellens DNA, och nästa gång cellen ska delas kommer den processen inte att äga rum på rätt sätt. Detta kan i sin tur leda till en försvagning av cellerna.

De viktiga protein som håller huden ung och frisk, elastin och kollagen, kommer med tiden att påverkas av de fria radikalerna. Hudstrukturen försvagas, vilket gör att det tar längre tid för huden att återhämta sig från vissa rörelser. Dessa strukturella skador är mest synliga i de fina linjerna som de flesta av oss kallar ”kråkfötter ”eller ”skrattrynkor".


Antioxidanter i hudvård

Antioxidanter är användbara i hudvårdsprodukter, eftersom de ger elektroner till fria radikaler i huden som annars skulle skada de friska hudcellernas DNA. Dessa elektroner möter de fria radikalernas behov och bevarar därmed hudens celler så att de förblir friska och starka även efter celldelning.


Hur antioxidanter kan skydda din hud

Grönt te

Extrakt av grönt te är en av de viktigaste källorna av antioxidanter i Green Peoples produkter. De utgör en rik källa av antioxidanter som kallas katekinerna. Dessa har kraftfull aktivitet mot fria radikaler, särskilt de som skapas genom exponering för föroreningar, UV-ljus och stress. Extrakt av grönt te inhiberar även aktiviteten hos enzymet kollagenas som är ansvarigt för att bryta ned och förstöra kollagen. Genom att skydda kollagenet, bevaras hudens struktur.


Hur antioxidanter kan skydda din hud

Rosmarin

Green People använder även extrakt av rosmarin som också innehåller antioxidanter som skyddar cellmembranets fett och lipider mot fria radikaler. Genom att skydda dessa lipider bibehålls cellmembranets funktion och cellen kommer att leva längre. Detta extrakt innehåller även substanser som kallas flavonoider och som har anti-inflammatorisk aktivitet, särskilt genom att minska bildningen av prostaglandiner. Detta gör rosmarinextraktet idealiskt för hudvårdsprodukter som är avsedda för användning på känslig eller irriterad hud.


Hur antioxidanter kan skydda din hud

Perillaolja

Perilla fröolja innehåller exceptionellt höga halter av Omega-3 fettsyror - så högt som 60% alfa-linolensyra och lägre nivåer av omega-6 på omkring 14%. Perillaolja är en exceptionellt effektiv antioxidant, vilket innebär att fettsyrorna är skyddade från oxidativ skada. Denna olja är inte fet, och fungerar både läkande och lugnande för huden.


Hudvårdsprodukter rika på antioxidanter

Green People använder antioxidanter i många av sina hudvårdsprodukter speciellt sådana som används varje dag eller i miljöer där produktionen av fria radikaler ökar, till exempel i solen.

Följande produkter innehåller en eller flera kraftfulla antioxidanter som grönt te-extrakt, rosmarinextrakt och Perillaolja.