FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Naturliga förändringar - Vård av mogen hud

Naturliga förändringar - Vård av mogen hud

Sättet din hud ändrar sig beror på flera olika faktorer som t.ex. ditt genetiska arv och ditt generella hälsotillstånd. Naturliga åldersförändringar - tyngdkraftens påverkan, hormonella förändringar och självaste tiden – kan inte stoppas. I takt med att vi blir äldre blir huden rynkig och hänger, särskilt under hakan men även djupare skrattrynkor och hängande ögonbryn. Huden producerar mindre talg och blir därför torrare. Hudcellernas förmåga att behålla fukt minskar vilket snabbare leder till uttorkning av huden.

Men det är inte enbart normala åldersförändringar som ger rynkor utan även överdriven solning, dålig kost, för lite motion, rökning, stress och miljömässiga förändringar påverkar hudens tillstånd. Till och med sovställningen har betydelse för hur din hud åldras!


Naturliga åldersförändringar

Naturliga förändringar i huden kan inte undvikas och följer med åldern i ett speciellt mönster.

0-15 år: Hudens struktur är smidig och porerna är små. Huden arbetar mycket effektivt och håller lätt fuktigheten. De hormonella förändringar i tonåren kan leda till en ökad produktion av talg och utveckling av oren hud och akne.

15-25 år: Oren hud och akne kan vara ett ett problem. Små linjer börjar att dyka upp och porernas storlek ökar. Körtlarna som producerar talg är mycket aktiva och utbytet av celler sker snabbt. Hudens förmåga till att hålla fukten börjar att reducera.

25-45 år: De fina linjerna har kommit för att stanna och de första rynkor dyker upp som som en följd av påverkan från UV-strålar. Huden börjar förlora sin elasticitet och bli slapp, speciellt kring ögonen. Döda hudceller byts ut i ett långsammare tempo och överhuden blir gradvis mer transparent och håller inte längre fukt särskilt bra.

45-55 år: Flera rynkor dyker upp och i de flesta fall blir hudens struktur grövre. Porer och åldersfläckar blir mer synliga. Slapp hud kring ögonen och på kinderna är nu mer uttalade. Hudens immunförsvar arbetar inte längre för högvarv och tempot i bildandet av nya hudceller har minskat. Överhuden blir tunnare och huden känns torrare.

55 år och framåt: Det kommer i fortsättningen fler rynkor och fina linjer. Ojämn ansiktsfärg och pigmentering samt slappare hud tilltar. Utbytet av hudens celler avtar ytterligare och detsamma gör produktionen av kollagen och talg. Skador från solljus ses tydligt. Äldre hud ser generellt mer torr ut, har mindre glöd och har förlorat sin spänstighet.


Solljus

Vi har alla behov av en viss mängd solljus för att kunna producera D-vitamin och för att undvika vinterdepression. Men dessvärre skylls de flesta tecken på för tidig åldersförändring av huden på överdrivet solande genom åren. För att skydda huden bör du:

"Graden av åldersförändringar bestäms både av din naturliga hudfärg och av hur mycket du har solat genom åren."


Rökning

Cigarettrökning orsakar biokemiska förändringar i kroppen som accelererar de tidiga åldersförändringarna. Forskning visar att en person som har rökt tio eller fler cigaretter om dagen i minst tio år är statistiskt sett mer utsatt för att utveckla djupa rynkor, läderaktig hud och en gulaktig hudton. Men dessa förändringar kan minskas betydligt och ibland till och med helt stoppas om man slutar att röka. Även männsikor som har rökt i många år får färre rynkor i ansiktet och en förbättrad hudton när dem slutar.


Sovställningar

Vilar man huvudet på kudden på samma sätt varje natt i åratal kan det medföra sömnlinjer. Med tiden blir dessa linjer "etsade" in i huden och försvinner inte igen. Sover du på sidan dyker linjerna upp vid hakan, mungipan och kinderna. Personer som sover på rygg utvecklar inte denna typ av rynkor.


Vård av mogen hud

  • • Begränsa din tid i starkt solsken och använd en kräm med solfaktor på minst spf 15, oavsett hudtyp.
  • • Använd aldrig vatten som är för varmt, det kan torka ut huden och orsaka sprängda blodkärl.
  • • Undvik mineralisk olja eftersom oljan tar bort det naturliga hudfettet från huden, använd inte produkter med ett högt innehåll av alkohol som kan irritera och torka ut din hud.
  • • Rengör huden morgon och kväll.
  • • Om huden är mycket känslig kan du använda en småkornig skrubbkräm en gång i veckan. Överdriv aldrig användandet då mogen hud kan riskera att bli ändå tunnare.
  • • Använd en fuktighetskräm som är rik på aktiva växtbaserade näringsämnen. Ta alltid på fuktighetskräm i ansiktet och på halsen med lätta uppåtgående rörelser medans huden fortfarande är lite fuktig eller ge dig själv en stimulerende ansiktsmassage. Detta hjälper till att behålla fukten och stimulerar blodcirkulationen i huden.
  • • Använd en kräm eller algbaserad ansiktsmask en gång i veckan, helst direkt efter dusch, för att ge huden ett välförtjänt lyft. Låt masken sitta i minst 20 minuter och rengör försiktigt med en varm handduk.

Gå till vår serie för moden hud Age Defy+.


TIPS TIL HUDVÅRD - ANVÄND EN FÖRYNGRANDE ANSIKTSOLJA

Pröva den föryngrande ansiktsoljan, den är särskilt passande till mogen hud. Tillsätt 10-15 droppar av en passande eterisk olja, t.ex. geranium eller rosenolja till 30 ml basolja (t.ex. aprikos eller nypon). Använd neroli till uttorkad och känslig hud och skadade kapillärer (tunna blodådrer), patchouli är anpassad för att lindra torr och infekterad hud och virak (olibanum) olja är idealisk om du har rynkor.

Fukta ansiktet med rosenvatten, milt ansiktsvatten eller lite kallt vatten, ta på oljan sparsamt i hela ansiktet och på halsen. Börja vid halsens nedersta del och arbeta dig uppåt till pannan och tinningarna. Låt oljan få tid till att tränga in och torka av eventuell överflödig olja.


Kost till mogen hud

Drick mycket vatten och ät rikligt med färsk, ekologisk frukt och grönsaker, fet fisk och/eller linfröolja och ät svart ris minst två gånger veckan. Det är lätt mat att smälta och hjälper till att ta bort avfallsämnen som medverkar till åldersförändringar.