FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Eteriska oljor för hudvård

Eteriska oljor för hudvård

Eteriska oljor innehåller den koncentrerade "essensen" av en växt - dess aktiva verkningsämne, dem helande egenskaperna samt energi och doft. Oljorna utvinns från blommor, blad, frukter, skal, frö, bark eller rötter. De flesta produceras genom ångdestillation, enklast genom pressning eller extraktion. Det finns hundratals olika eteriska oljor som alla har sina helt unika egenskaper och karaktärer.

Eteriska oljor är mycket koncentrerade - det går åt 2.000 rosor för att producera en flaska med 10 ml rosenolja - så oljorna är dryga, normalt är mellan 10-20 droppar nog till 100 ml kräm. Dem förångas lätt men tas också lätt upp av huden. Många hudvårdsprodukter innehåller eteriska oljor som är sammansatta utifrån deras läkande egenskaper och inte enbart för deras doft. De följande eteriska oljorna är några av de populäraste oljorna som används i hud- och hårvårdsprodukter.


Visste du...?

Eteriska oljor och hälsa

Eteriska oljor tränger in i blodomloppet och har en terapeutisk verkan på de inre organen som t.ex. tarmsystemet, lungorna och njurarna.

Bergamottolja (citrus bergamia)

Utvinns av skalet och kärnan från bergamottfrukten. Oljan doftar sött och har en lugnande och upplyftande verkan. Den är bra till fet hud och bekämpar akne och oren hud.

Notera: Oraffinerad bergamottolja innehåller bergapten (5-methoxypsoralen) som bildar ett giftämne när det utsätts för solljus. I hudvårdsprodukter ska det användas raffinerad bergamottolja som är "bergaptenfri".

Lavendelolja (lavendula angusifolia)

Lavendelolja är en mycket användbar olja med en lugnande och lindrade verkan som får själ och kropp att slappna av. Den liknande oljan, med namnet (lavannula hybrida super), har samma egenskaper men en lite skarpare doft.

Lavendel reducerar inflammation och sätter igång läkningsprocessen av sår. Den kan användas outspädd på små områden på huden genom att helt enkelt droppa den på småsår och insektsbett för att främja läkningen.

Mandarinolja (citrus reticulata)

En lugnande, lindrande olja som är idealisk till barn men också passande under graviditet. Den hjälper till att främja återbildandet av celler och förebygger bristningar under graviditeten. Den används till att behandla fet hud och akne och kan strykas direkt på oren hud.

Myrra (commiphora myrrha)

Utvinns genom ångdestillation av myrrabuskens kåda. Myrra är en av de äldsta kända doftämnena. Den har rensande och lindrande egenskaper och är idealisk till mogen hud. Den helar infekterad, sprucken och brusten hud.

Pomeransolja (citrus aurantium)

Den exotiska pomeransoljan utvinns från pomeransträdets blommor (apelsinblommor). Oljans sötaktiga blomarom skapar en känsla av eufori och verkar samtidigt lugnande. Pomeransolja passar väl till alla hudtyper och ålder men är särskilt passande för den mogna huden. Pomerans dämpar inflammation, irritation och rodnad. Den ger huden en finare lyster och reducerar sprängda blodkärl.

Kamomillolja (anthemis nobilis)

När denna olja är nydestillerad har den en fin ljusblå färg. Kamomill har lugnande och lindrande egenskaper. Den används mot rodnad och inflammation samt eksem, dermatit och psoriasis och är också idealisk till oren hud och akne och den förebygger ärrbildande.

Rosengeranium (pelargonium graveolens)

Dess sötaktiga doft av rosor har en lugnande och samtidigt uppfriskande inverkan på sinnena. Oljan passar till alla hudtyper och balanserar produktionen av talg. Passar dessutom till inflammerad hud.

Rosmarin (rosmarinus officinalis)

En olja som verkar stimulerande, bekämpar stress och lindrar huvudvärk. Oljan stimulerar blodomloppet till hårbotten och är därför passande till behandling av fett hår, psoriasis och mjäll.

Sandelträ (santalum austrocaledonicum)

Oljans kraftiga aromatiska doft håller länge, den är exotisk och sensuell och bidrar till att lugna och fokusera sinenna. Sandelträ är en fantastisk olja för huden, den bekämpar hudproblem som torr och sprucken hud, akne, psoriasis, eksem och utslag efter rakning.

Notera: Sandelträ (santalum album) från Indien är en hotad art. Oljor som utvinns av träd som odlas på hållbara grunder i Australasia (Santalum austrocaledonicum) kan användas med gott samvete.

Ylang-ylang (cananga odorata)

Ylang ylang, namnet betyder "blommornas blomma" på malaysiska, och har en sensuell, berusande och sötaktig doft. Den har under lång tid ansetts vara ett afrodisiakum. Oljan verkar lugnande och lindrande och anses vara aromaterapins "luktsalt". Den passar alla hudtyper, men är speciellt bra till fet, irriterad eller inflammerad hud.