FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 499,00KR

Förstå din hud

Första din hud

Huden är ditt första försvar mot uttorkning, infektioner, skador och extrema temperatursvängningar. Hudens styrka och elasticitet skyddar mot stötar och slag. Huden kan var upp till fem millimeter tjock, beroende på var på kroppen man mäter. Den tjockaste huden finns i handflatorna och på fotsulorna och den tunnaste huden är på ögonlocken där den bara är 0,3 mm tjock. Huden består av flera lager – ett övre lager som kallas överhud (epidermis) och ett djupare liggande lager som kallas läderhud (dermis). Under läderhuden finns underhuden det så kallade subkutana lagret som innehåller fett och bindväv som formar och skyddar kroppen.


Överhuden (epidermis)

Det översta lagret av överhuden består av torra, tätt sammansatta celler fyllda med keratin, ett fibröst protein (som också finns i hår och naglar). Det skyddar huden och säkrar den mot uttorkning. Dessa celler kan ta upp till fem gånger sin egen vikt i vatten och svälla upp till tre gånger sin ursprungliga storlek.

Överhuden arbetar konstant med att förnya sig. Cellerna bildas i det djupaste lagret av överhuden - basalcellager - och skjuts upp mot ytan samtidigt som nya celler bildas under dem. När cellerna inom loppet av två veckor närmar sig hudens yta fylls de med keratin och dör. Denna process kallas förhårdning. Till slut faller det översta lagret av döda celler av. Två till tre miljarder hudceller faller av varje dag (de utgör en betänklig del av dammet i ett hem).

Mellanrummet mellan överhudens förhårdade celler är fyllda med naturliga fettämnen (lipider) och bildar en nästan helt vattentätt barriär som hindrar dehydrering och därmed uttorkning av huden. Om detta lager tas bort genom överdrivet användande av tvål eller utsätts för mycket solljus, förlorar huden förmågan till att lagra vätska och torkar därför lättare ut.


Läderhuden (dermis)

Underhuden, består till övervägande del av ett nätverk av proteinfiber; kollagen och elastin. Kollagen ger huden dess styrka och elastin håller huden smidig och spänstig. Kollagen- och elastinfiber tar skada av naturliga ålderförändringar, av fria radikaler, föroreningar som t.ex tobaksrök och av UV-ljus. Vid 40-års ålder har nästan hälften av den elastin som fanns vid födseln, gått förlorad och det resulterar i rynkor och tunn, slapp hud. Underhuden innehåller också hårsäckarna varifrån nya hår växer fram och känselnerverna som registrerar intryck som värme, kyla och smärta till känselsinnet. Den är också rik på små blod- och lymfkärl som transporterar syre och näringsämnen till cellerna.


Svett- och talgkörtlar

I underhuden sitter svett- och talgkörtlar där sekretet når ytan genom mycket små öppningar eller porer. Svettkörtlarna reglerar huvudsakligen temperaturen.

Talgkörtlar producerar ett fettsekret som kallas talg som smörjer huden och gör den vattentätt och på det sätter bidrar till att behålla fukten. Talgkörtlar är mest koncentrerade i pannan, omkring näsan och hakan som därför också oftast är det mest feta områdena i ansiktet. Produktionen av talg ökas tillfälligt om du är stressad, har menstruation eller är i övergångsåldern. Talgproduktionen minskar med åldern och huden blir mer torr.


Hornlagret

Allra ytterst på epidermis ligger hornlagret. Fuktbindande ämnen bildar tillsammans den sk. syramanteln. Den består av talg, svett och syresekreter, som produceras av ”goda” bakterier som t.ex. staphylococcus epidermis. Syramanteln skapar en ogynnsam miljö för ”skadliga” bakterier som föredrar en basisk miljö.

Varje skada på syramanteln - det kan till exempel ske genom överdriven solning, dålig kost, användande av för basiska hudprodukter eller tvål som är uttorkande – angriper hudens skyddande lager och tar bort syramanteln. Det leder till dehydrering och en skrovlig och irriterad hud och gör huden försvarslös inför angrepp av mikrober.

Syramanteln har normalt ett pH-värde på mellan 4,0 och 5,9. Om pH-värdet stiger över 6,5 stiger angreppet av mikrober drastiskt.

För mycket solande, dålig kost, kraftig svettproduktion eller användande av starkt basiska hud- och hårprodukter kan förstöra syramateln. I hudvårdprodukter tillsätts ofta citron och mjölksyror för att göra dem mera pH-neutrala.


TIPS TILL HUDVÅRD - UNDVIK TUFFA HUDVÅRDSPRODUKTER

Folk med fet eller oren hud kan frestas till att använda tuffa hudvårdsprodukter som tar bort hudens översta fettlager. Dem aggressiva produkterna gör huden röd, irriterad, inflammerad och mer utsatt. Använd istället en ansiktsmask som är rik på mineraler eller rensa ansiktet med en mikrofibertrasa som försiktigt tar bort överflödigt fett utan att skada hornlagret.

Läs också om olika hudtyper:

• Fet hud

• Normal/kombinerad hud

• Ömtålig/känslig hud

• Torr hud

• Mogen hud